این روش ها و عادات مضر از مهمترین عوامل تخریب کننده دندان در افراد و بیماران ارتودنسی می باشند که باید هر چه زودتر آنها را ترک کنند وگرنه آسیب های جبران ناپذیری به دندان هایشان وارد می کنند.

  • دندان قروچه

ساییدن دندان ها به هم یا دندان قروچه در اثر فشار عصبی و مشکل بد خوابیدن ایجاد می شود. کنترل دندان قروچه بسیار سخت است. خودداری از جویدن غذاهای سفت در طول روز، درد دندان و آسیب ناشی از دندان قروچه را کم می کند. متخصص ارتودنسی (دکتر ارتودنسی) پیشنهاد می کند در شب از محافظ دهان (مخصوص دندان قروچه) استفاده کنید تا در حین خوابیدن از آسیب دندان در اثر دندان قروچه جلوگیری کنید.

  • جویدن یخ

یخ ماده ای بدون قند است و ممکن است بیماران ارتودنسی فکر کنند برای دندان ضرری ندارد. اما جویدن یخ می تواند باعث شکستن و یا از بین رفتن قسمتی از مینای دندان گردد. اگر یخ را سفت بجوید، باعث تحریک بافت نرم داخل دندان و بروز حساسیت و درد دندان می شود.خوردن غذاهای داغ و یا غذاهای سرد ممکن است درد دندان را شدت بخشند. بهتر است به جای جویدن یخ، آدامس بدون قند بجوید.

  • جویدن مداد

آیا موقع تمرکز روی یک مسئله، مداد خود را می جوید؟اثر جویدن مداد همانند جویدن یخ می باشد و باعث شکستن و یا خرد شدن دندان ها می شود.

هنگامی که می خواهید چیزی را بجوید، متخصص ارتودنسی پیشنهاد می کند آدامس های بدون قند را انتخاب کنید. آدامس های بدون قند باعث ترشح زیاد بزاق می شوند و از بوی بد دهان و پوسیدگی دندان ها جلوگیری می کنند.

  • مکیدن انگشت

معمولا بعضی کودکان انگشتان خود را می مکند .این انگشت مکیدن در سن ۵ تا ۶ سالگی ظاهر می شود و باعث تغییرات دائمی و مشکلات ارتودنسی در ساختار دندان و لثه می گردد. مکیدن انگشت شست می تواند باعث لق شدن و انحراف دندان های کودک از جای خود گردد. این انحراف دندان ها می تواند مشکلات تنفسی و جویدنی را برای کودک بوجود آورد.

  • مکیدن لیمو ترش

افرادی که لیموترش را می مکند، خود را در خطر مشکلات دهانی و دندانی قرار می دهند. لیمو دارای مقدار زیادی اسید می باشد. این اسید، باعث تضعیف شدن مینای دندان و زبری سطح دندان ها می شود.

  • جویدن ناخن

جویدن ناخن نه تنها ظاهر دست را زشت می کند، بلکه به دندان ها نیز آسیب می رساند و باعث مشکلات دهانی و ارتودنسی می گردد. جویدن ناخن باعث بیرون آمدن دندان از محل خود، شکستن دندان و تخریب مینای دندان می گردد.

  • با شیشه شیر خوابیدن

اگر موقع خواب، به کودک خود یک شیشه آب میوه، شیر و یا شیرخشک بدهید و در حین خوردن آن بخوابد، باعث خواهید شد که دندان های جدید پوسیده شوند .پس متخصص ارتودنسی پیشنهاد می دهد بهتر است قبل از خوابیدن کودک، شیشه شیر را از او بگیرید و او را به این کار عادت دهید.

  • سوراخ کردن (پیرسینگ) زبان

در برخی کشورها، سوراخ کردن زبان و آویزان کردن زیورآلات فلزی از آن (پیرسینگ) مرسوم است.

اگر به طور ناخودآگاه این قطعه فلزی را گاز بگیرید، دندانتان می شکند.هنگامی که فلز با لثه برخورد می کند، باعث آسیب لثه و لق شدن دندان ها می گردد .همچنین دهان ما پر از باکتری است، بنابراین سوراخ کردن زبان، خطر عفونت و زخم زبان را زیاد می کند .  در بیماران ارتودنسی اصلا توصیه نمی شودبهتر است قبل از این کار، با یک دندان‌پزشک مشورت کنید.

  • سخت مسواک زدن

مسواک زدن بخشی از بهداشت دهان و دندان است، اما مخصوصا بیماران ارتودنسی نباید سفت و محکم مسواک بزنند.این نوع مسواک زدن باعث از بین رفتن مینای دندان، تحریک لثه ها، حساس شدن دندان ها نسبت به سرما و گرما و حتی ایجاد سوراخ هایی در دندان می شود.

  • باز کردن چیزی با دندان

باز کردن درب قوطی و یا بسته پلاستیکی با دندان ممکن است راحت باشد، اما دندان ابزاری برای خرد کردن و یا باز کردن وسایل نیست.به جای دندان می توانید از قیچی و یا درب باز کن استفاده کنید.از دندان ها باید فقط برای خوردن غذا استفاده کرد.

  • ورزش کردن بدون محافظ دهان
    موقع انجام ورزش هایی مثل بوکس، هاکی و ورزش هایی که با صورت شما در تماس هستنند باید از محافظ دهان و دندان استفاده کرد. این محافظ دهان یک قطعه پلاستیکی است و از دندان های بالایی محافظت می کند.بدون این محافظ زمانی که ضربه سنگینی به صورت شما وارد شود، می تواند دندان ها را خرد کند.این محافظ دندان را می توانید از متخصص ارتودنسی بگیرید.