اهمیت دندانهای شیری
کودک شما از حدود 6-8 ماهگی شروع به رویش دندانهای شیری خود می کند که تا دو سالگی به ده عدد در هر فک (جمعا" 20 عدد) می رسد. علی رغم توجه کمی که در دید عموم مردم جامعه نسبت به دندان های شیری و حفظ و سلامت آنها وجود دارد ، باید یادآور شد دندانهاي شيري علاوه بر عملكرد جويدن و زيبايي در حفظ و نگهداري فضاي لازم براي رويش دندانهاي دائمي نقش بسيار مهمي دارند. از آنجا كه اكثر مردم اين دندانها را موقتي ميدانند به آنها رسيدگي نميكنند و از سلامت اين دندانها غافل ميمانند، در حالي كه از دست رفتن يك دندان شيري در نواحي عقب دهان به منزله از دست رفتن يك دندان دائمي است.
افتادن دندانهاي شيري
از شش سالگي آغاز ميشود و تا 12 سالگي ادامه دارد، اما ممكن است اين زمان يك تا دو سال نوسان داشته باشد كه به هيچ وجه نگرانكننده نيست، زيرا ريزش دندانها تحت تاثير عوامل ژنتيكي است.
مصرف قطره آهن
معمولا" جهت جلوگیری از کم خونی توسط پزشک متخصص کودکان تجویز می گردد. قطره آآهن بيشتر بر تغيير رنگ دندانها اثر ميگذارد و كاملا مشخص نيست كه آيا پوسيدگي دندان در كودكان واقعا به دليل قطره آهن است يا نه زيرا بسياري از بچهها بدون اينكه از قطره آهن استفاده كنند دچار پوسيدگي دندان ميشوند. در هر صورت حتي اگر استفاده از قطره آهن باعث پوسيدگي دندانها شود، ميتوان با شستوشوي مرتب دندانها از آن جلوگيري كرد.
جلوگیری از پوسیدگی دندانهای شیری
پدر و مادرها بايد مراقبتهاي لازم از دندانهاي فرزندانشان را از حدود يك سالگي آغاز كنند و پس از هر بار شير خوردن بچهها مخصوصا شبها با يك گاز تميز سطح دندان كودك را تميز كنند و سپس آب بنوشند. كودكاني كه شبها با شيشه شير یا سینه مادر داخل دهان ميخوابند بر اثر متابوليزه شدن مواد قندي شير در دهان به بيماري دچار ميشوند كه به آن سندرم شيشه شير ميگويند. بهتر است بچهها هر شش ماه يكبار از نظر دنداني چكاپ شوند و اگر كودكي دندانهاي شيري ضعيف و مستعد پوسيدگي داشته باشد، فاصله چكاپها بايد كوتاهتر شود.
عوارض کشیدن نابجای دندان شیری
موارد بسیاری دیده شده است که همکار دندانپزشک عمومی به اصرار والدین بیمار برای ردیف شدن زودهنگام دندانهای ثتایا (خصوصا" در فک پایین) اقدام به کشیدن دندانهای نیش شیری می کنند. این امر در دراز مدت استقبال از بهم ریختگی بیشتری را برای دندانهای دایمی بعدی به همراه دارد.
در مجموع میزان قابل ملاحظه ای از بهم ریختگی های دندانی در سنین بزرگسالی ناشی از عدم مراقبت صحیح از دندانهای شیری در سنین کودکی می باشد. دندانهای شیری می بایست تا زمان رویش دندانهای دایمی زیرین داخل دهان بمانند در غیر این صورت از دست دادن زودهنگام دندانهای شیری علاوه بر بهم ریختن نظم رویش دندانهای دایمی سبب بروز مشکلات زیبایی، گوارشی و تکلم بیمار در بزرگسالی می گردد.
چنانجه به هر دلیلی از قبیل پوسیدگی بیفتند، باید با مراجعه به دندانپزشک از ابزارهایی ثابت یا متحرک با عنوان فضا نگهدازنده جهت حفظ فضای آنها مانند این تصویر اقدام نمود . این امر با جلوگیری از پیشرفت مشکل کمبود فضای رویش دندانهای دایمی باعث رفع نیاز و یا تسهیل ارتودنسی در آینده می گردد.
استفاده از چه خميردنداني براي دندان بهتر است؟
کاربرد خميردندان از نوع آن مهمتر است. و هرکدام مشخصات خودشان را دارند. در خميردندان اين نکته مهم است که مواد ساينده در خميردندان نباشد و داراي فلورايد و اخيرا هم ترکيبات قلع در خميردندان استفاده ميشود که براي لثه مفيد است.
در انتخاب مسواک به چه نکاتي بايد توجه کنيم؟
برخلاف گذشته که مسواک زبر استفاده ميشد در حال حاضر مسواک نرم توصيه ميشود. مهمتر از نوع مسواک هم نحوه مسواک زدن می باشد که در منوی آموزش بهداشت به آن پرداخته شده است.
هرچند وقت يکبار بايد مسواک را عوض کنيم؟
چند دليل وجود دارد که مسواک را بايد عوض کرد يکي اينکه وقتي سر موهاي مسواک برميگردد و ديگر حالت ايستاده و صاف ندارد بايد عوض شود و ديگر اينکه در مسواکهاي خارجي يک شاخصههاي رنگي وجود دارد و هر موقع اين رنگها پاک شدند و يا کمرنگ شدند بايد مسواک را عوض کرد. هر چقدر که ما در مسواک زدن خود دقت کنيم فقط 3 سطح دندان را مي توانيم تميز کنيم و سطوح بين دندان هاي مجاور از دسترسي مسواک به دور مي ماند و اينجاست که اهميت نخ دندان کشيدن خود را متمايز مي سازد. پس بعد از هر دفعه مسواک زدن مي بايست سطوح بين دندان ها را توسط نخ دندان پاکيزه کرد.
نظرات
- هیچ نظری یافت نشد
لطفا برای ارسال نظر وارد سایت شوید
ارسال نظر به عنوان مهمان